Dżem z dyni z pomarańczą

dodane 11:55

2 kg dyni, 1,5 kg cukru, 8 pomarańczy Dynie należy obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny. Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę, zdjąć błonki i pokroić na kawałki. Gdy dynia puści sok, dodać pomarańcze i otarta skórkę (jeśli ktoś nie lubi zbyt aromatycznych dżemów można dać połowę startej skórki). Gotować na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty i gęsty-ok 2godzin. Gorący dżem wkładać do słoiczków, zamknąć, odwrócić do góry dnem.

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 24.04.2024

Ostatnio dodane