il piatto
Pierś kaczki marynowana w soli i brązowym cukrze, serwowana z ryżem i konfiturą z papai
dodane 2010-12-28 16:30
2 piersi kaczki
4 łyżki stołowe soli
4 łyżki stołowe cukru
1 łyżeczka świeżego imbiru
125 g ryżu
1 łyżka stołowa barszczu
50 ml oliwy z oliwek
Konfitura:
200 g pokrojonej w kostkę papai
100 g pokrojonej w kostkę cebuli
2 łyżki octu
Zamarynuj kaczkę w soli, cukrze i imbirze. Po upływie 2 godzin zmyj marynatę pod bieżącą wodą. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż kaczkę z obydwu stron, aż się zarumieni (ok. 8 minut). Następnie włóż na 6 minut do rozgrzanego piekarnika. Podsmaż czosnek na tej samej patelni, dodaj kuskus i gorący barszcz. Przykryj patelnię, wyłącz ogień i trzymaj na gorącej płycie przez 5 minut. Podsmaż papaję i cebulkę z octem, aż zmiękną. Następnie miksuj do uzyskania konsystencji konfitury.