il piatto
Pikantne pieczone żeberka w miodzie
dodane 2010-12-30 20:32
0,5 - 1 kg żeberek pokrojonych na części wzdłuż kości
1 łyżka miodu pszczelego
cynamon, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa,
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki sosu sojowego
Oliwę wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać świeżo zmielonego pieprzu (1 szczypta wystarczy, ale można więcej). Dodać cynamon, imbir, kolendrę i gałkę muszkatołową w takiej ilości, aby konsystencja sosu była gęsta ale jeszcze płynna. Pokroić i umyć żeberka a następnie nasmarować sosem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Można zapiekać od razu ale radzę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godz. Przez pierwsze 0,5 godz. piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. Czasami (w zależności od grubości żeberek może być potrzebne więcej czasu). Następnie odkryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Obrócić żeberka na drugą stronę i zapiekać przez następne 15 min.