il piatto

Pikantne pieczone żeberka w miodzie

dodane 20:32

 

0,5 - 1 kg żeberek pokrojonych na części wzdłuż kości

1 łyżka miodu pszczelego

cynamon, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa,

świeżo zmielony pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki sosu sojowego

 

Oliwę wymieszać z sosem sojowym i miodem. Dodać świeżo  zmielonego pieprzu (1 szczypta wystarczy, ale można więcej). Dodać cynamon, imbir, kolendrę i gałkę muszkatołową w takiej ilości, aby konsystencja sosu była gęsta ale jeszcze płynna. Pokroić i umyć żeberka a następnie nasmarować sosem i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Można zapiekać od razu ale radzę odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godz. Przez pierwsze 0,5 godz. piec pod przykryciem w temperaturze 200 stopni. Czasami (w zależności od grubości żeberek może być potrzebne więcej czasu). Następnie odkryć i zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Obrócić żeberka na drugą stronę i zapiekać przez następne 15 min.

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 21.11.2024

Ostatnio dodane