il piatto

Żeberka z miodem i ziołami

dodane 20:36

2,5 kg żeberek wieprzowych,

2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz, 3 łyżki białego octu winnego, 50 ml miodu, 125 ml keczupu.

Piekarnik nagrzać do 200°C.

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki, czyli pojedyncze fragmenty. Oprószyć solą i pieprzem, po czym natrzeć wymieszanymi ze sobą ziołami. Ułożyć w dużej brytfance i skropić octem winnym. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 30-35 minut, obracając mięso co jakiś czas. Piec w zasadzie do momentu, aż mięso się zrumieni i zmięknie.

W tym czasie podgrzać w małym rondelku miód, dodać keczup i wymieszać. Po zakończeniu pieczenia posmarować sosem żeberka z jednej - mięsistej - strony i piec jeszcze ok. 5 minut. 

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 21.11.2024

Ostatnio dodane