il piatto
Żeberka z miodem i ziołami
dodane 2010-12-30 20:36
2,5 kg żeberek wieprzowych,
2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu, 2 łyżeczki suszonego oregano, łyżeczka suszonego tymianku, sól, pieprz, 3 łyżki białego octu winnego, 50 ml miodu, 125 ml keczupu.Piekarnik nagrzać do 200°C.
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki, czyli pojedyncze fragmenty. Oprószyć solą i pieprzem, po czym natrzeć wymieszanymi ze sobą ziołami. Ułożyć w dużej brytfance i skropić octem winnym. Wsadzić do piekarnika i piec ok. 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze ok. 30-35 minut, obracając mięso co jakiś czas. Piec w zasadzie do momentu, aż mięso się zrumieni i zmięknie.
W tym czasie podgrzać w małym rondelku miód, dodać keczup i wymieszać. Po zakończeniu pieczenia posmarować sosem żeberka z jednej - mięsistej - strony i piec jeszcze ok. 5 minut.