crepes
Sałatka z kurczakiem i migdałami
dodane 2011-02-09 16:55
250g brokuł, 250g płatków migdałowych, 250g piersi z kurczaka, 250g fety, 5 łyżek majonezu, 2 łyżki śmietany 12%, sól, pieprz, oregano, łyżka masła
Brokuły podzielić na różyczki. Zblanszować w osolonej wodzie. Następnie tniemy pierś z kurczaka na paseczki. Solimy i pieprzymy. Obsmażamy pierś na złoty kolor. Fetę kroimy w kostkę, ale nie za małą, by nie rozwaliła się w dalszym przygotowaniu. Migdałowe płatki próżymy na suchej patelni.
Tak przygotowane produkty wkładamy warstwami do miski. Jako pierwsze różyczki z brokuł, feta, paski kurczaka. Następnie odpoczywające składniki oblewamy sosem, który otrzymujemy z wymieszania majonezu ze śmietaną, z solą, pieprzem i oregano. Na zalane składniki wysypujemy przepyszne złote migdały.