Dżem z dyni, pomaranczą i cytryną
dodane 2011-10-29 12:02
SKŁADNIKI: 2,5 kg dyni (bez skóry i gąbczastego miąższu z pestkami), 5 szt pomarańczy 3 cytryny 1,5 łyżeczki imbiru sproszkowanego 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 15 szt goździków PRZYGOTOWANIE: Dynię pokroić w drobną kostkę, podlać wodą, wsypać cukier i zagotować. Przykryć garnek i co pewien czas mieszając gotować, aż dynia zacznie się rozpadać. W międzyczasie sparzyć wrzątkiem cytryny i pomarańcze. Z 2 cytryn i 2 pomarańczy zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 3 cytryn i pokroić 5 pomarańczy (bez białej skórki i albedo).Dodać do rozgotowanej dyni razem z przyprawami tj. imbirem, goździkami i cynamonem. Mieszając gotować na wolnym ogniu ok.30 minut uważając, aby dżem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.