il piatto
Szaszłyki drobiowe z imbirowym sosem porto
dodane 2010-12-28 16:20
500g piersi z kurczaka
2 średnie cebule (około 120g)
50 g przecieru pomidorowego
140 g ryżu białego
100 g marchewki z groszkiem
100 g fasolki szparagowej żółtej
60 g brokuł
1 łyżka musztardy
60 g masła
15 g kiełków lucerny
rozmaryn zielony do dekoracji
szczypta szafranu
sól, pieprz świeżo mielony do smaku
100 ml porto (czerwonego)
15 g świeżego imbiru
1 łyżka miodu
Pierś z kurczaka pokroić w kawałki, cebulę w krążki zamarynować w przecierze pomidorowym. Na rozgrzaną patelnie z masłem położyć marchew z groszkiem lekko obsmażając. Dodać ugotowany ryż i szafran dokładnie wymieszać doprawiając do smaku. Obgotować fasolkę szparagową i brokuły w osolonej wodzie, odcedzić i dodać musztardę. Mięso na przemian z krążkami cebuli nadziać na wykałaczki szaszłykowe. Szaszłyki piec w piecu w temperaturze 150 stopni.
Sos: imbir pokroić w bardzo cienkie paski na patelnie wlać miód, porto i zostawić do redukcji /odparowania wody/1/2 objętości.
Na spód talerza wyłożyć ryż, na ryż układamy fasolkę szparagową i brokuły na to szaszłyki, udekorować kiełkami i rozmarynem, szaszłyki polewamy sosem.
Smacznego.