i dolci

Ciasto machewkowo-dyniowe

dodane 20:48

2 marchewki – starte na grubym oczku

0k. 350g dyni startej na grubym oczku

400 g mąki

150 – 200g cukru brązowego -po dodaniu cukru, próbuję masę czy nie jest za słodka

300 ml oleju

4 jajka całe

2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska!!!)

1,5 szklanka orzechów włoskich rozgniotłem w moździerzu

4 kostki czekolady czarnej, startej na tarce – dałem Dark czekolada gorzka Wawel, 70% z drobinkami ziarna kakaowego

migdały do dekoracji

W misce mikserem utrzeć dokładnie całe jajka aż zrobią się puszyste. Następnie cały czas miksując dodać powoli cukier tak by powstała gładka masa. W następnym kroku dolewać olej ale cały czas miksując na wysokich obrotach, tak żeby nie pojawiły się na masie “oczka z tłuszczu”.

Następnie dodać utartą dynię i marchewkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz cynamon i czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzchu można poukładać całe migdały. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 min – 45 min.

Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika, więc najlepiej po 30 minutach sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest w środku upieczone. Uważać też żeby od góry ciasta za bardzo nie przypalić.

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 28.04.2024

Ostatnio dodane