i dolci
Ciasto machewkowo-dyniowe
dodane 2010-11-08 20:48
2 marchewki – starte na grubym oczku
0k. 350g dyni startej na grubym oczku
400 g mąki
150 – 200g cukru brązowego -po dodaniu cukru, próbuję masę czy nie jest za słodka
300 ml oleju
4 jajka całe
2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska!!!)
1,5 szklanka orzechów włoskich rozgniotłem w moździerzu
4 kostki czekolady czarnej, startej na tarce – dałem Dark czekolada gorzka Wawel, 70% z drobinkami ziarna kakaowego
migdały do dekoracji
W misce mikserem utrzeć dokładnie całe jajka aż zrobią się puszyste. Następnie cały czas miksując dodać powoli cukier tak by powstała gładka masa. W następnym kroku dolewać olej ale cały czas miksując na wysokich obrotach, tak żeby nie pojawiły się na masie “oczka z tłuszczu”.
Następnie dodać utartą dynię i marchewkę, orzechy i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, oraz cynamon i czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Na wierzchu można poukładać całe migdały. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 min – 45 min.
Czas pieczenia jest zależny od rodzaju piekarnika, więc najlepiej po 30 minutach sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest w środku upieczone. Uważać też żeby od góry ciasta za bardzo nie przypalić.