i dolci
Ciasto dyniowo-imbirowe z polewą z białej czekolady
dodane 2010-11-08 20:45
oliwa
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1 szklanka miąższu dyni (startego lub drobno posiekanego)
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 duże jajko
2 łyżki startego imbiru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)
3/4 szklanki orzechów laskowych (posiekanych i podprażonych)
3 łyżki śmietany kremówki
85-90 g dobrej białej czekolady
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 22 cm smarujemy oliwą. Mieszamy mąkę, proszek, cynamon, imbir, sól i ziele angielskie. Miksujemy dynię, cukier, masło, jajko, imbir i wanilię. Dodajemy do mącznej mieszanki i wsypujemy 1/2 szklanki orzechów. Mieszamy. Wlewamy masę do formy i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy. W rondlu zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści (można ją również rozpuścić w kąpieli wodnej). Odstawiamy na 20 minut, żeby masa trochę zgęstniała. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy polewę na cieście i posypujemy resztą orzechów.