i dolci

Ciasto dyniowo-imbirowe z polewą z białej czekolady

dodane 20:45

oliwa

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 szklanka miąższu dyni (startego lub drobno posiekanego)

3/4 szklanki brązowego cukru

1/3 szklanki roztopionego masła

1 duże jajko

2 łyżki startego imbiru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub kilka kropli olejku)

3/4 szklanki orzechów laskowych (posiekanych i podprażonych)

3 łyżki śmietany kremówki

85-90 g dobrej białej czekolady

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 22 cm smarujemy oliwą. Mieszamy mąkę, proszek, cynamon, imbir, sól i ziele angielskie. Miksujemy dynię, cukier, masło, jajko, imbir i wanilię. Dodajemy do mącznej mieszanki i wsypujemy 1/2 szklanki orzechów. Mieszamy. Wlewamy masę do formy i pieczemy ok. 30 minut. Studzimy. W rondlu zagotowujemy śmietankę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści (można ją również rozpuścić w kąpieli wodnej). Odstawiamy na 20 minut, żeby masa trochę zgęstniała. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy polewę na cieście i posypujemy resztą orzechów.

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 29.04.2024

Ostatnio dodane