i dolci
Ciasto dyniowe z jabłkiem
dodane 2010-11-08 20:54
2 szklanki puree z dyni (dynia ugotowana i zmielona w blenderze bez dodawania wody do mielenia!)
1 szklanka cukru
2 czubate szklanki mąki
3 białka
1 żółtko
2/3 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki suszonej skorki cytrynowej (lub świeżej)
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki imbiru (proszek)
1 średnie jabłko - obrane
cukier i cynamon do posypania
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Wymieszaj suche składniki. Dodaj dynie, olej i żółtko. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż do natłuszczonej, małej tortownicy. Pokrój jabłko na cienkie plasterki i ułóż na wierzchu surowego ciasta, posyp cukrem i cynamonem.
Piecz przez ok 30-40 minut, dopóki jabłka się nie zrumienią.