zuppa
Zupa cebulowa
dodane 2010-04-27 10:33
5 dużych cebul
Po 1 łyżeczce suszonego tymianku i majeranku
Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki
Butelka wytrawnego białego wina
30ml brandy
250ml bulionu
2 bagietki
50dag. startego żółtego sera
Masło do smarowania bagietki
100ml. Oliwy z oliwek
W rondelku rozgrzać oliwę. Obsmażyć na nim cebulę pokrojoną w talarki, dodać majeranek, tymianek i gałkę muszkatołową. Mieszając smażyć, aż się zeszkli, oprószyć mąką. Następnie wlać wino i bulion. Gotować na małym ogniu około 40 minut. Dodać brandy.
Bułkę posmarować delikatnie masłem i posypać żółtym serem. Zapiekać, aż ser zacznie się topić.