i dolci

Baklava

dodane 10:07

500g mrożonego ciasta francuskiego

250g miodu

125g masła

250g orzechów włoskich

po 100g pistacji i migdałów

3 łyżki soku pomarańczowego

sok z 1/2 cytryny

Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blaszki. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać. Piec 45 minut w 190 stopniach. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.

Można również podawać je lekko ciepłe.

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 29.04.2024

Ostatnio dodane