i dolci
Baklava
dodane 2010-04-27 10:07
500g mrożonego ciasta francuskiego
250g miodu
125g masła
250g orzechów włoskich
po 100g pistacji i migdałów
3 łyżki soku pomarańczowego
sok z 1/2 cytryny
Ciasto rozmrozić, rozwałkować i podzielić na kilka jednakowych prostokątów wielkości blaszki. Masło roztopić. Dno i boki długiej blaszki wyłożyć folią aluminiową, natłuścić. Kawałek ciasta położyć na dno formy, cienko posmarować masłem, posypać porcją posiekanych orzechów i zmielonych migdałów. Przykryć kolejnym płatem, posmarować go masłem, posypać orzechami. Czynność powtarzać. Piec 45 minut w 190 stopniach. Miód podgrzać, połączyć z sokami. Syropem polać przestudzone ciasto. Odstawić na noc do zastygnięcia.
Można również podawać je lekko ciepłe.