antipasto

Kminkowe paluszki drożdżowe

dodane 11:58

Szklanka mąki

1/2 łyżeczki soli

15 dkg margaryny

około pół szklanki wody

2 łyżeczki kminku

2 dkg drożdży

1 łyżeczka cukru

jajko do smarowania

sól gruboziarnista do posypania

Drożdże mieszamy z cukrem, połową wody i łyżką maki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył. W tym czasie rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia. Do nieco wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki i nieco wody. Wyrabiamy ręką i pod koniec dodajemy całą rozpuszczoną margarynę. Wody dajemy tyle, by ciasto miało dość zbitą konsystencję, podobną ciastu na kluski.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i kroimy w wąskie paseczki. Paseczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy solą i kminkiem.

Kminkowe paluszki drożdżowe pieczemy w temperaturze 200°C aż nabiorą złotego koloru.

nd pn wt śr cz pt sb

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Dzisiaj: 27.04.2024

Ostatnio dodane