antipasto
Kminkowe paluszki drożdżowe
dodane 2009-12-12 11:58
Szklanka mąki
1/2 łyżeczki soli
15 dkg margaryny
około pół szklanki wody
2 łyżeczki kminku
2 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
jajko do smarowania
sól gruboziarnista do posypania
Drożdże mieszamy z cukrem, połową wody i łyżką maki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ruszył. W tym czasie rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia. Do nieco wyrośniętego rozczynu dodajemy resztę mąki i nieco wody. Wyrabiamy ręką i pod koniec dodajemy całą rozpuszczoną margarynę. Wody dajemy tyle, by ciasto miało dość zbitą konsystencję, podobną ciastu na kluski.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i kroimy w wąskie paseczki. Paseczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy solą i kminkiem.
Kminkowe paluszki drożdżowe pieczemy w temperaturze 200°C aż nabiorą złotego koloru.