pasta
Spaghetti al tonno II
dodane 2009-11-16 14:14
200 g tuńczyka z puszki
250 ml oliwy z oliwek
50 g posiekanej bazylii
150 ml creme fraiche
sól
pieprz
500 g spaghetti
1 łyżka masła
chrupiące pieczywo do podania
czarne oliwki
bazylia lub natka pietruszki
Rybę umieścić w mikserze razem z oliwą (225 ml) i bazylią (pietruszką) rozdrobnić na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać creme fraiche i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ugotować spaghetti al dente z resztą oliwy. Makaron odlać, z powrotem umieścić w garnku i ogrzewać na średnim ogniu. Dołożyć masło i dobrze wymieszać. Następnie wlać sos i dokładnie wymieszać go z makaronem. Garnek zdjąć z ognia i rozłożyć spaghetti na 4 podgrzanych talerzach. Dekorować oliwkami oraz bazylią i podawać z pieczywem.
Smacznego!