pasta
Spaghetti al tonno I
dodane 2009-11-16 14:02
200 g makaronu spaghetti
1/2 cebuli
puszka tuńczyka w sosie własnym
puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże, sparzone i obrane ze skórki
sól,
pieprz,
cukier,
świeże zioła: oregano, bazylia,
papryczka chili
2 łyżki oliwy
łyżeczka soku z cytryny
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować w międzyczasie sos: na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pomidory. Dusić kilka minut razem, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać rozdrobnionego tuńczyka z puszki, skropionego sokiem z cytryny. Zaostrzyć smak sosu papryczką chili. Wymieszać razem składniki i chwilę razem gotować. Podawać z makaronem, posypane świeżymi ziołami i parmezanem.