pasta

Spaghetti al tonno I

dodane 14:02

200 g makaronu spaghetti

1/2 cebuli

puszka tuńczyka w sosie własnym

puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże, sparzone i obrane ze skórki

sól,

pieprz,

cukier,

świeże zioła: oregano, bazylia,

papryczka chili

2 łyżki oliwy

łyżeczka soku z cytryny

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować w międzyczasie sos: na patelni podsmażyć posiekaną cebulę, dodać pomidory. Dusić kilka minut razem, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać rozdrobnionego tuńczyka z puszki, skropionego sokiem z cytryny. Zaostrzyć smak sosu papryczką chili. Wymieszać razem składniki i chwilę razem gotować. Podawać z makaronem, posypane świeżymi ziołami i parmezanem.

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 24.11.2024

Ostatnio dodane