i pesci
Pstrąg pieczony z boczkiem
dodane 2009-11-16 13:11
4 pstrągi
Sól
Pieprz
2 jabłka obrane ze skórki bez gniazdek nasiennych, pokrojone w plastry
4 gałązki świeżej mięty
Sok z 1 cytryny
12 plastrów boczku bez skóry
Masło do natłuszczenia formy
Czarny pieprz
500 g makaronu tagliatelle
Oliwa z oliwek
2 jabłka ze skórką bez gniazdek pokrojone w plastry
4 gałązki świeżej mięty
Posmarować tłuszczem głęboką blaszkę.
Wnętrze ryby opłukać ciepłą osoloną wodą.
Oprószyć solą i pieprzem, nadziać plastrami obranych jabłek, miętą i skropić sokiem z cytryny.
Każdą rybę owinąć 3 plastrami boczku z wyjątkiem głowy i ogona.
Ryby ułożyć w posmarowanej tłuszczem blaszce końcówkami boczku do dołu. Oprószyć czarnym pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach ryby przewrócić.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ugotować tagliatelle al dente. Odsączyć na sicie i umieścić na podgrzanym półmisku.
Ryby wyjąć z pieca i położyć na wierzchu makaronu. Dekorować plastrami jabłka i gałązkami mięty, natychmiast podawać.