i pesci

Pstrąg pieczony z boczkiem

dodane 13:11

4 pstrągi

Sól

Pieprz

2 jabłka obrane ze skórki bez gniazdek nasiennych, pokrojone w plastry

4 gałązki świeżej mięty

Sok z 1 cytryny

12 plastrów boczku bez skóry

Masło do natłuszczenia formy

Czarny pieprz

500 g makaronu tagliatelle

Oliwa z oliwek

2 jabłka ze skórką bez gniazdek pokrojone w plastry

4 gałązki świeżej mięty

Posmarować tłuszczem głęboką blaszkę.

Wnętrze ryby opłukać ciepłą osoloną wodą.

Oprószyć solą i pieprzem, nadziać plastrami obranych jabłek, miętą i skropić sokiem z cytryny.

Każdą rybę owinąć 3 plastrami boczku z wyjątkiem głowy i ogona.

Ryby ułożyć w posmarowanej tłuszczem blaszce końcówkami boczku do dołu. Oprószyć czarnym pieprzem i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika na 20 minut. Po 10 minutach ryby przewrócić.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ugotować tagliatelle al dente. Odsączyć na sicie i umieścić na podgrzanym półmisku.

Ryby wyjąć z pieca i położyć na wierzchu makaronu. Dekorować plastrami jabłka i gałązkami mięty, natychmiast podawać.

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 24.11.2024

Ostatnio dodane