pasta
Focaccine z szałwią
dodane 2009-11-15 18:38
600 g mąki
4 łyżki oliwy z oliwek
2 żółtka
2 łyżki świeżo posiekanej szałwii
50 g masła
sól
1 szkl. białego wina
woda do wyrobienia
Żółtka wymieszać z szałwią, dodać olej, wino, sól, masło miękkie i powoli mąkę, wymieszać i dodać wody tyle ile potrzeba aby zagnieść miękkie ciasto.
Wyłożyć na stolnicę i jeszcze wyrabiać, przykryć i zostawić na 30 minut.
Po tym czasie urywać kawałki ciasta o wadze 40 g jedna i wałkować go na placek okrągły o szerokości 18 cm.
Ponakłuwać widelcem.
Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem małą ilością, (patelnię smarujemy tylko przed pierwszym plackiem, później nie trzeba), położyć rozwałkowany placek i piec go z obydwu stron.
Gotowy placek smarujemy serami do smarowania, przekładamy wędliną i nakładamy drugi placek.
Dzielimy na 4 i wcinamy.