pasta

Focaccine z szałwią

dodane 18:38

600 g mąki

4 łyżki oliwy z oliwek

2 żółtka

2 łyżki świeżo posiekanej szałwii

50 g masła

sól

1 szkl. białego wina

woda do wyrobienia

 

Żółtka wymieszać z szałwią, dodać olej, wino, sól, masło miękkie i powoli mąkę, wymieszać i dodać wody tyle ile potrzeba aby zagnieść miękkie ciasto.

Wyłożyć na stolnicę i jeszcze wyrabiać, przykryć i zostawić na 30 minut.

Po tym czasie urywać kawałki ciasta o wadze 40 g jedna i wałkować go na placek okrągły o szerokości 18 cm.

Ponakłuwać widelcem.

Rozgrzać patelnię, posmarować ją olejem małą ilością, (patelnię smarujemy tylko przed pierwszym plackiem, później nie trzeba), położyć rozwałkowany placek i piec go z obydwu stron.

Gotowy placek smarujemy serami do smarowania, przekładamy wędliną i nakładamy drugi placek.

Dzielimy na 4 i wcinamy.

 

nd pn wt śr cz pt sb

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

Dzisiaj: 04.05.2024

Ostatnio dodane