pasta
Focaccia z oliwkami i solą morską
dodane 2009-11-15 18:26
10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)
Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 220°C.
Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
Uwagi!!!
Focaccię podajemy skropioną oliwą z oliwek. Jeśli ciasto rozwałkujemy na kształt niewielkiego koła o średnicy 30 cm, focaccia będzie wyższa, bardziej wyrośnięta i puszysta. Jeśli chcemy focaccię bardziej chrupiącą i cieńszą, wtedy najlepiej ciastem wyłożyć prostokątną blachę do pieczenia 26 x 30 cm. Focaccia ze zdjęć jest bardziej chrupiąca, cieńsza, pieczona na blasze.