zuppa

Zupa krem cebulowo-serowy

dodane 16:27

1 l wywaru

4 duże cebule

100-150 g startego żółtego sera

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

4 łyżki oliwy

100 ml białego wytrawnego wina

kieliszek winiaku lub brandy

pęczek koperku

tymianek

1 pietruszka

sól, pieprz

grzanki z bułki i sera

Obraną cebule; kroimy w kostkę i przesmażamy na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy mąkę i smażymy do zezłocenia. Dolewamy wino i winiak i odparowujemy na małym ogniu. Miksujemy i zalewamy wywarem. Dodajemy posiekany koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu usuwamy zieleninę (koperek i pietruszkę). Do bulionów ki wrzucamy odrobinę startego żółtego sera. Podajemy z grzankami.

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 24.11.2024

Ostatnio dodane