zuppa
Zupa krem cebulowo-serowy
dodane 2009-11-01 16:27
1 l wywaru
4 duże cebule
100-150 g startego żółtego sera
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
100 ml białego wytrawnego wina
kieliszek winiaku lub brandy
pęczek koperku
tymianek
1 pietruszka
sól, pieprz
grzanki z bułki i sera
Obraną cebule; kroimy w kostkę i przesmażamy na silnie rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy mąkę i smażymy do zezłocenia. Dolewamy wino i winiak i odparowujemy na małym ogniu. Miksujemy i zalewamy wywarem. Dodajemy posiekany koperek, tymianek i pietruszkę. Doprawiamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Po ugotowaniu usuwamy zieleninę (koperek i pietruszkę). Do bulionów ki wrzucamy odrobinę startego żółtego sera. Podajemy z grzankami.