desert
Semifreddo z grappą z sosem espresso
dodane 2009-10-23 15:55
Semifreddo:
3 duże żółtka,
1/2 szklanku cukru,
1/3 szklanki grappy,
2 duże białka (w temperaturze pokojowej),
1 szklanka kremówki
Sos espresso:
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki wrzątku, (lub pół szklanki mocnego espresso)
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1/4 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżeczek schłodzonej grappy
Robimy semifreddo. Przygotowujemy dużą miskę wypełnioną lodem i zimną wodą. Na parze miksujemy w metalowej misce żółtka, cukier i grappę, aż masa zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). Następnie wstawiamy miskę z żółtkami do lodu i dalej ubijamy, aby przestygła. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Podobnie ubijamy kremówkę. Mieszamy 1/3 ubitych białek z żółtkami, dodajemy resztę białek i śmietanę. Mieszamy delikatnie, ale zdecydowanie. Przekładamy masę do 6 kokilek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny. W tym czasie robimy sos. W rondlu rozpuszczamy cukier, aż się skarmelizuje. Nie mieszamy karmelu, możemy jedynie poruszać rondlem, aby równomiernie rozprowadzić cukier. Zdejmujemy z ognia. Mieszamy wrzątek, kawę i sok z cytryny. Ostrożnie wlewamy płyn do karmelu (uwaga, bo będzie bulgotać i pryskać!), stawiamy na średnim ogniu i gotujemy, mieszając, aż kawałki karmelu ponownie się rozpuszczą. Gotowe semifreddo wykładamy na talerzyki. Każdą kokilkę moczymy w gorącej wodzie przez 5 sekund, odwracamy do góry dnem nad talerzykiem. Każdą porcję skrapiamy łyżeczką schłodzonej grappy i polewamy sosem.