crepes
Naleśniki "niezapomniane spotkanie"
dodane 2009-10-23 20:00
5 jajek
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
250 ml mleka
100 ml wody mineralnej gazowanej lub szampan
olej
250g mascarpone
3 pomidory
100g żółtego sera
oliwa z oliwek
pęczek bazylii
cebulka
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Gdy białka, nie bojąc się, że wypadną z miski, są sztywne dodajemy masę z żółtek. Dodajemy kilka łyżek mąki energicznie mieszając, po czym dodajemy mleko i wodę mineralną. Należy uważać, by nie wylać masy. Stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, sprawdzając gęstość masy. Masa nie może być za gęsta, ani za rzadka. na samym końcu dodajemy łyżkę oleju.
Na delikatnie wysmarowanej patelni smażymy naleśniki.
Pomidora kroimy w ósemkę, ser w paseczki, cebulę w talarki a bazylię siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski mieszamy. Oczywiście solimy i pieprzymy, i zalewamy oliwą
z oliwek.
Gdy naleśniki są już gotowe bierzemy porcję sałatki, nakładamy ją na naleśnika i zaginamy na środku. Na wierzch kładziemy porcję łyżkową mascarpone.
Można podawać z czerwonym winem, a nawet trzeba, by podkreślić doniosłość spotkania
w miłym towarzystwie. Smacznego!!!