zuppa
Flaczki z kalmarów
dodane 2009-09-07 21:33
500g surowych pierścieni z kalmarów
2 średnie cebule
pietruszka
mały seler
3-4 marchwie
papryka słodka
łyżka majeranku
gałka muszkatołowa
seler naciowy
pęczek natki pietruszki
pęczek kopru
4 łyżki margaryny
2 łyżki mąki
sól
pieprz
Pierścienie kalmarów włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 min. Po wyjęciu z wody ostudzić i pokroić w cienkie paski. Natrzeć solą, połową majeranku oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 15-20 min. Umyte i obrane warzywa pokroić w talarki, włożyć do osolonej wody, zagotować, a następnie dodać pokrojone kalmary, pozostałą część przypraw oraz gałązkę selera naciowego i gotować jeszcze 15-20 min. Przygotować zasmażkę z margaryny i mąki, połączyć ją z gotującymi się kalmarami. Przed podaniem posypać kalmary posiekaną natką pietruszki i koperkiem.