zuppa

Flaczki z kalmarów

dodane 21:33

500g surowych pierścieni z kalmarów

2 średnie cebule

pietruszka

mały seler

3-4 marchwie

papryka słodka

łyżka majeranku

gałka muszkatołowa

seler naciowy

pęczek natki pietruszki

pęczek kopru

4 łyżki margaryny

2 łyżki mąki

sól

pieprz

Pierścienie kalmarów włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 20 min. Po wyjęciu z wody ostudzić i pokroić w cienkie paski. Natrzeć solą, połową majeranku oraz pieprzem i pozostawić w chłodnym miejscu na 15-20 min. Umyte i obrane warzywa pokroić w talarki, włożyć do osolonej wody, zagotować, a następnie dodać pokrojone kalmary, pozostałą część przypraw oraz gałązkę selera naciowego i gotować jeszcze 15-20 min. Przygotować zasmażkę z margaryny i mąki, połączyć ją z gotującymi się kalmarami. Przed podaniem posypać kalmary posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 22.11.2024

Ostatnio dodane