desert
Tiramisu
dodane 2009-09-06 14:01
500g serka mascarpone
5 jajek
10 łyżek cukru pudru
Paczka cukru waniliowego
Filiżanka mocnej kawy
Paczka podłużnych biszkoptów
50 ml Amaretto
Kakao lub gorzka czekolada do posypania
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a białka ubić na sztywną pianę. W tym czasie nastawić macchinette na kawę (można nastawić ekspres na mocną kawę). Do dobrze utartego żółtka dodać serek mascarpone i dalej ucierać, aż powstanie jednolita masa. Im dłużej mieszamy, tym lepszy deser. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Nie używamy wówczas miksera, tylko łączymy składniki mieszając łyżką.
Kawę schładzamy, dodajemy Amaretto i jedną łyżkę cukru. W tak przygotowanym ponczu kąpiemy biszkopty.
Przygotowaną masę nakładamy na przemian z wykąpanymi biszkoptami.
W pierwszej kolejności kładziemy na dno szklanej misy lub pucharka biszkopty, następnie masę i tak na przemian, kończąc na masie.
Na sam koniec przesiewamy kakao lub gorzką czekoladę na wierzch masy.
Przygotowany deser wkładamy do lodówki i schładzamy przynajmniej jedną godzinę.