pasta

Spaghetti all’Amatriciana

dodane 20:00

250 g spaghetti

100 g boczku wędzonego

4 pomidory lub średnia puszka pomidorówcebula

1/2 peperoncino lub ostra papryka w proszku (w tym wypadku dodać jedną czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki)

oliwa z oliwek

parmezan

sól, pieprz

Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.

Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na rozgrzaną oliwkę.

Boczek podsmażyć dosyć mocno, a po 3–5 minutach dodać, peperoncino, cebulę i razem dusić, aż cebula się zeszkli.

Następnie wrzucić pomidory i posolić.

Dodać oliwy.

Wszystko dusić na mocnym ogniu, ale nie za długo, by nie zrobić papki z pomidora.

W międzyczasie nastawić w dużym garnku wodę na makaron.

Posolić zimną wodę!!!

Do wody nie dodawać oliwy!!!

Pastę ugotować al dente.

Odcedzić.

Nie hartować!

Dodać do sosu i dobrze wymieszać.

Podawać na głębokich podgrzanych talerzach posypane świeżo startym parmezanem.

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 22.11.2024

Ostatnio dodane