pasta
Spaghetti all’Amatriciana
dodane 2009-08-20 20:00
250 g spaghetti
100 g boczku wędzonego
4 pomidory lub średnia puszka pomidorówcebula
1/2 peperoncino lub ostra papryka w proszku (w tym wypadku dodać jedną czerwoną paprykę pokrojoną w paseczki)
oliwa z oliwek
parmezan
sól, pieprz
Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i też pokroić w kostkę.
Pokrojony w kostkę boczek wrzucić na rozgrzaną oliwkę.
Boczek podsmażyć dosyć mocno, a po 3–5 minutach dodać, peperoncino, cebulę i razem dusić, aż cebula się zeszkli.
Następnie wrzucić pomidory i posolić.
Dodać oliwy.
Wszystko dusić na mocnym ogniu, ale nie za długo, by nie zrobić papki z pomidora.
W międzyczasie nastawić w dużym garnku wodę na makaron.
Posolić zimną wodę!!!
Do wody nie dodawać oliwy!!!
Pastę ugotować al dente.
Odcedzić.
Nie hartować!
Dodać do sosu i dobrze wymieszać.
Podawać na głębokich podgrzanych talerzach posypane świeżo startym parmezanem.