w gąszczu codzienności
Cukiniowy świat
dodane 2007-08-07 10:18
Ależ proszę :) :
1. Mój ulubiony i przy okazji najprostszy :-D
Cukinię obieramy, kroimi w mniej więcej centymetrowe plastry, obtaczamy w bułce i siup na patelnię. Aha, porządnie solimy :)
2. To samo można zrobić w mące, regularnej panierce [z jajkiem] lub w cieście [takim w miarę naleśnikowym, ale z przyprawami najlepiej :)]. Albo i w bułce, i w mące naraz. Albo... ;)
3. Cukinię też można zetrzeć [na grubych oczkach], dodać jajka, nieco mąki i przyprawy. To ma przypominać "paciarę" na placki ziemniaczane. No i znów na patelnię - jak owe placki właśnie. Można jeść samą, można z jakimś sosem, można też z kefirem.
4. Można też cukinię nadziewać. No, nie dosłownie - przekroić na pół, wydrążyć [mają być takie łódeczki] i napchać, co kto lubi [razem z tym cukiniowym środkiem] - ja lubię dać pieczarki, paprykę, pomidory, szynkę - i do piekarnika tym razem. Pod koniec pieczenia nakładam na wierzch plasterek sera żółtego.
5. Cukinię trze się na tarce [tak z pół kilograma], podsmaża na oliwie, dodaje czosnek, 4 jajka, 3 łyżki bułki tartej, 3 łyżki sera żółtego [i co kto lubi do smaku], a potem zapieka się to w piekarniku.
6. Uwielbiam makaron z sosem beszamelowym i cukinią - wcześniej podsmażoną. A jak jeszcze brokuły się tam znajdą, to już w ogóle... ;)
7. To punkt na własne wariacje :D
Smacznego :)