Uncategorized

Przepisy

dodane 11:10

 - może kiedyś zrobię :)

Tarteletki z pomidorami i musztardą Dijon (Tartelette aux tomates et moutarde Dijon)

1 szklanka (140 g) mąki

1/4 łyżki soli

1 łyżka cukru

po 120 g dobrze schłodzonego masła i naturalnego serka homogenizowanego

1 łyżka masła

4 łyżki musztardy Dijon

4 pomidory

250 g tartego sera gruyere

Mieszamy przesianą mąkę z solą i cukrem. Dodajemy schłodzone masło i serek. Ciasto o lekko marmurkowej konsystencji wkładamy na 30 minut do lodówki. Okrągłe, ceramiczne formy do pieczenia (o średnicy około 15 cm) smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Smarujemy warstwą musztardy, układamy na niej pokrojone w plastry pomidory i posypujemy serem. Pieczemy 20 minut w temp. 210°C. Serwujemy letnie.

Clafoutis z czereśniami (Clafoutis aux cerises)

4 jajka

szczypta soli

90 g cukru

1 torebka cukru wanilinowego

110 g mąki

15 ml mleka

50 ml rzadkiej śmietany 12%

po 1 łyżeczce brązowego rumu i likieru cointreau

1 łyżeczka masła

2 łyżki drobnego cukru

500 g ciemnych czereśni

1 łyżeczka cukru pudru

Jajka mieszamy z solą, cukrem, cukrem waniliowym i mąką, dolewamy partiami mleko, śmietanę, rum i cointreau. Mieszamy energicznie przez 6 minut. Formy do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy drobnym cukrem, na dnie układamy wydrylowane czereśnie. Zalewamy mieszanką jajeczną do wysokości około 2-3 cm. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200-220°C. Clafoutis serwujemy letnie lub zimne, oprószone cukrem pudrem.

nd pn wt śr cz pt sb

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

Dzisiaj: 08.05.2024

Ostatnio dodane