Uncategorized
Przepisy
dodane 2010-06-09 11:10
- może kiedyś zrobię :)
Tarteletki z pomidorami i musztardą Dijon (Tartelette aux tomates et moutarde Dijon)
1 szklanka (140 g) mąki
1/4 łyżki soli
1 łyżka cukru
po 120 g dobrze schłodzonego masła i naturalnego serka homogenizowanego
1 łyżka masła
4 łyżki musztardy Dijon
4 pomidory
250 g tartego sera gruyere
Mieszamy przesianą mąkę z solą i cukrem. Dodajemy schłodzone masło i serek. Ciasto o lekko marmurkowej konsystencji wkładamy na 30 minut do lodówki. Okrągłe, ceramiczne formy do pieczenia (o średnicy około 15 cm) smarujemy masłem i wylepiamy ciastem. Smarujemy warstwą musztardy, układamy na niej pokrojone w plastry pomidory i posypujemy serem. Pieczemy 20 minut w temp. 210°C. Serwujemy letnie.
Clafoutis z czereśniami (Clafoutis aux cerises)
4 jajka
szczypta soli
90 g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
110 g mąki
15 ml mleka
50 ml rzadkiej śmietany 12%
po 1 łyżeczce brązowego rumu i likieru cointreau
1 łyżeczka masła
2 łyżki drobnego cukru
500 g ciemnych czereśni
1 łyżeczka cukru pudru
Jajka mieszamy z solą, cukrem, cukrem waniliowym i mąką, dolewamy partiami mleko, śmietanę, rum i cointreau. Mieszamy energicznie przez 6 minut. Formy do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy drobnym cukrem, na dnie układamy wydrylowane czereśnie. Zalewamy mieszanką jajeczną do wysokości około 2-3 cm. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy 30-40 minut w temp. 200-220°C. Clafoutis serwujemy letnie lub zimne, oprószone cukrem pudrem.