Jak ułożyć dietę na redukcje i schudnąć

dodane 14:23

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej to jeden z najskuteczniejszych sposobów na walkę z nadwagą. Jeśli zastanawiasz się, czym kierować się podczas układania planu żywieniowego na czas diety redukcyjnej, dziś wyjaśnimy na czym na polega i o jakich zasadach należy pamiętać podczas komponowania menu. Oto kilka ważnych informacji.

Redukcja, czyli...?

Najprościej rzecz ujmując dieta redukcyjna polega na zmniejszeniu dotychczasowej kaloryczności spożywanych posiłków. To nie tylko zapobiega ich odkładaniu się w postaci tkanki tłuszczowej, ale jednocześnie mobilizuje organizm do wykorzystania tej tkanki, która została uznana za „naddatek”, a to w celu uniknięcia niedoboru energii. Warto jednak podkreślić, że właściwie opracowana dieta na redukcję nie ma nic wspólnego z głodówką. Należy tylko wiedzieć, co jeść po treningu, żeby schudnąć - nie szybko, a na stałe.

 

Dieta na redukcję – podstawowe zasady

Przygotowanie jadłospisu dla diety redukcyjnej oznacza zwykle ograniczenie kaloryczności posiłków między 10-20%. Jednak osoby, które dopiero zaczynają przybierać na wadzę i po prostu nie chcą posunąć się „o jeden kilogram za dużo”, wystarczy kiedy zmniejszą liczbę kalorii o 5-9%. A oto najważniejsze zasady diety:

  • jedz pięć posiłków dziennie, co trzy godziny – najlepiej jeść o stałych porach, a ostatni posiłek nie później niż 2,5 godziny przed snem,
  • przy każdym posiłku powinna być obecna porcja warzyw,
  • codziennie pij 1,5-2 litry wody mineralnej, najlepiej małymi łykami co 15-30 minut,
  • owoce jedz 1-2/dziennie, najlepiej przed obiadem.

Nie zapominaj również, by połączyć dietę z ćwiczeniami. Profesjonalnie dobrane ćwiczenia na otyłość brzuszną potrafią zdziałać cuda.

 

Dieta na redukcję – ważne produkty

  • 1. Cynamon i kurkuma – stabilizują poziom insuliny, rozgrzewają, a tym samym przyspieszają metabolizm.
  • 2. Pieprz cayenne i imbir – dzięki zawartości kapsaicyny stymulują metabolizm, poprawiają krążenie krwi, zmniejszają apetyt i ograniczają odkładanie tłuszczu w organizmie.
  • 3. Zielona herbata – zawarte w niej katechiny przyspieszają metabolizm, zmniejszają apetyt i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
  • 4. Kawa – kofeina nie tylko pobudza, ale i zmniejsza apetyt.
  • 5. Cytrusy – witamina C wspomaga spalanie tłuszczu i ma wpływ na wytwarzanie L-karnityny.
  • 6. Owoce morza – zawarty w nich jod poprawia pracę układu krwionośnego, reguluje pracę tarczycy i termoregulację.
  • 7. Ocet jabłkowy – zawarty w nim kwas jabłkowy ogranicza wchłanianie tłuszczu z posiłków. Stosuj go jedynie w wyjątkowych sytuacjach.
  • 8. Ryby – nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. omega-3) zapewniają uczucie sytości, zmniejszają skłonność do tycia, regulują wydzielanie insuliny.
  • 9. Niskotłuszczowe produkty mleczne – wapń przyspiesza rozbicie tkanki tłuszczowej pod skórą.

Artykuł zainspirowany publikacją: Dieta redukcyjna - 5 najważniejszych zasad 

Powodzenia i – smacznego!

 

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 24.11.2024

Ostatnio dodane