Masa solna

Masa solna

dodane 10:12

Jak zrobić masę solną ?

Jak zrobić masę solną? Jest to naprawdę proste !

Składniki :

- 1 szklanka mąki tortowej pszennej TYP 450

- 1 szklanka soli

- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

+ letnia woda

Wykonanie :

Wszysko ugniatać w misce aż ciasto nie będzie "plastelinowe" (takie jak ciasto na pierogi / uszka).

Masę solną można przechowywać do 3 dni owiniętą folią i zamkniętą w pudełeczku. Nie wolno przechowywać jej w lodówce, ponieważ twardnieje. 

Suszenie gotowych ozdób :

* na słońcu lub kaloryferze (ok. kilka dni)

* w piekaniku 100 stopni (ok. 1,5 godz.)

PAMIĘTAMY!!! NIE WOLNO UŻYWAĆ TERMOOBIEGU!!!

Lenuśheart

nd pn wt śr cz pt sb

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

1

Dzisiaj: 19.02.2025