Masa solna

Masa solna

dodane 10:12

Jak zrobić masę solną ?

Jak zrobić masę solną? Jest to naprawdę proste !

Składniki :

- 1 szklanka mąki tortowej pszennej TYP 450

- 1 szklanka soli

- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

+ letnia woda

Wykonanie :

Wszysko ugniatać w misce aż ciasto nie będzie "plastelinowe" (takie jak ciasto na pierogi / uszka).

Masę solną można przechowywać do 3 dni owiniętą folią i zamkniętą w pudełeczku. Nie wolno przechowywać jej w lodówce, ponieważ twardnieje. 

Suszenie gotowych ozdób :

* na słońcu lub kaloryferze (ok. kilka dni)

* w piekaniku 100 stopni (ok. 1,5 godz.)

PAMIĘTAMY!!! NIE WOLNO UŻYWAĆ TERMOOBIEGU!!!

Lenuśheart

nd pn wt śr cz pt sb

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

1

2

3

4

5

6

7

Dzisiaj: 22.11.2024