ZDROWIE
Brzoskwinia
dodane 2015-08-22 13:57
źrodło: http://bestfoods.info.pl/produkt,462,brzoskwinia
Brzoskwinia uprawiana jest od ponad 4000 lat i pochodzi z Chin. Uznawana jest za najsmaczniejszy z owoców.Występują brzoskwinie zielone, żółte i czerwone. Najlepiej jest jeść je ze skórką. Brzoskwinia poprawia nastrój, łagodzi stresy i leczy choroby nowotworowe w obrębie jamy ustnej. Posiada dużo witamin : A, B1, B2, B3, B6, C, PP, magnez, fosfor, żelazo, bor, potas, kwas foliowy, wapń i niacytynę. Jedząc je regularnie oczyszczamy organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii a to jest ważne dla osób chorych na nerki i reumatyzm. Ze względu na to że nie zawierają tłuszczu i sodu mogą je jeść osoby z wysokim poziomem cholesterolu i nadciśnieniem.
Brzoskwinia pomaga odbudować czerwone krwinki w organiźmie , jest pomocna w leczeniu anemii. Posiadają dużo składników odżywczych i poleca się ją w kuracjach i dietach odchudzających. Te owoce polecane są też przy schorzeniach układu moczowego, mają działanie moczopędne. Pomagają: w trawieniu, pobudzają żołądek do trawienia, przy zaparciach, złej przemianie materii. owoce brzoskwiń nie powodują zaburzeń pokarmowych i mogą być spożywane przez diabetyków.
Brzoskwinia poprawia kondycję skóry, odświeża ją dzięki witaminie A i grupie witamin B i PP. Natomiast pierwiastek bor chroni przed osteoporozą.
Informacje pochodzą ze strony : http://zdrowieznatury.blox.pl/2011/09/BRZOSKWINIA.html