ZDROWIE
Ciecierzyca
dodane 2015-10-10 20:20
źródło: http://gotujmy.pl/ciecierzyca-przepisy-na-ciecierzyce-cieciorka-gotujmypl,artykuly-kulinarne-abc-artykul,16687.html
Ciecierzyca zwana również Cieciorką lub grochem włoskim, jest to roślina strączkowa i posiada liczne właściwości zdrowotne. Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi Odmianą najczęściej spożywaną jest kabuli. Ziarna są duże i mają barwę kremową. Desi ma nasiona małe i występuje w kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Ciecierzyca zmniejsza poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy,innym chorobom serca i zmniejsza ciśnienie krwi. Zawiera potas który sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, krew krąży swobodniej, co powoduje spadek ciśnienia. Dzięki potasowi szybciej wydala się z organizmu nadmiar sodu, toteż pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.
Ciecierzyca może być stosowana w niedokrwistości i leczeniu anemii, ponieważ posiada żelazo. Posiada również białka. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje dużą wartość odżywczą. Ciecierzyca zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, jest uważana za afrodyzjak.
Informacje pochodzą ze strony:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html