ZDROWIE

Ciecierzyca

dodane 20:20

źródło: http://gotujmy.pl/ciecierzyca-przepisy-na-ciecierzyce-cieciorka-gotujmypl,artykuly-kulinarne-abc-artykul,16687.html

Ciecierzyca zwana również Cieciorką lub grochem włoskim, jest to roślina strączkowa i posiada liczne właściwości zdrowotne. Istnieją dwa rodzaje ciecierzycy: kabuli i desi  Odmianą najczęściej spożywaną jest kabuli. Ziarna są duże i mają barwę kremową. Desi ma nasiona małe i występuje w kolorach: kremowym, czerwonym, czarnym, brązowym, żółtym i zielonym. Ciecierzyca zmniejsza poziom złego cholesterolu, zapobiega miażdżycy,innym chorobom serca i zmniejsza ciśnienie krwi. Zawiera potas który sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, krew krąży swobodniej, co powoduje spadek ciśnienia. Dzięki potasowi szybciej wydala się z organizmu nadmiar sodu, toteż pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi.              

Ciecierzyca może być stosowana w niedokrwistości i leczeniu anemii, ponieważ posiada żelazo. Posiada również białka. W 100 g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka, które wykazuje dużą wartość odżywczą. Ciecierzyca zapobiega zaparciom, sprzyja odchudzaniu, jest uważana za afrodyzjak.                                             

Informacje pochodzą ze strony:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html

 

nd pn wt śr cz pt sb

25

26

27

28

29

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1

2

3

4

5

6

Dzisiaj: 29.03.2024